Párkányi Anziksz

Párkányi Anziksz

Egyedi képeslap kiállítás a múzeumban

A KIÁLLÍTÁS MÉG MEGTEKINTHETŐ

A kiállítás helyszíne: Párkányi városi múzeum

A Párkányi Városi Múzeum igencsak kifejező, találó elnevezésű képeslap kiállításán valódi képes relikviákkal találkozhatunk, fotóritkaságokat, helytörténeti kincseket, ereklyéket láthatunk. A képeslapokat a párkányiak, illetve az ide látogatók küldték el barátaiknak, ismerősöknek anno a nagyvilágba, nem is gondolván arra, hogy ezek a fontos kordokumentumok a szenvedélyes képeslapgyűjtők fáradhatatlan munkájának köszönhetően egyszer visszakerülnek keltezésük, postázásuk színhelyére – Párkányba.

Az első párkányi levelező lapok a 19. század legvégén és a 20. század elején jelentek meg az esztergomi, illetve budapesti kiadóknál. A helybéliek először vásárolhatják meg a Stromf Ignác, Dudás István, Kardos Dezső, St. J. szignóval (Stern Jakab) ellátott , illetve a Wallfisch féle képeslapokat. Ekkor a levelező lap hátsó oldalára csak a cím került. Nemsokára a képeslap kiadásba a helyi Preisz Rezső, illetve Miklossy Gyula is bekapcsolódtak, A monarchia idején megjelennek az első színes, illetve színesített képeslapok . Ekkor találkozhatunk legelőször a helyi nyomdász, Gondos Vilmos nevével is, aki a helyi Machaty fotográfussal dolgozott együtt.

Az első világháború után a helyi képeslapkiadásban már Josef Haber és Jozef Pick jeleskednek. Városunkban megnyílik a losonci kirendeltségű Brünner fotóműterem, illetve Palkóné fényképészete. Két magán képeslapkiadás is napvilágot lát: Krizsán László, illetve Godó József képeslapjain saját szállodájukat, vendéglőjüket reklámozzák. Az 1938 – aspolitikai változások után a második világháború befejezéséig a budapesti Sárai, Barasits, Gárdonyi és Fenyvesi, illetve a helyi Loczner István jelentetnek meg párkányi képeslapokat.

Az 1898 – 99-ben megjelent első párkányi képeslapokon a város legjellegzetesebb épületei láthatók: a párkány – nánai indóház, a Szent Imre plébániatemplom majd a Hungária Szálló, később pedig a Polák féle sarokház, illetve a Rogrün féle Gyógytár.

A múzeumban kiállított képeslapok, fotók között találhatók igencsak ritka, szenzációs felvételek, melyek ezidáig nem voltak ismertek a nyilvánosság számára. Kiemelt figyelmet érdemel a pályaudvar étterem teraszáról készült egyedi felvétel, továbbá a Fő utcán található Haber házról előkerült közeli fotó. Kuriózum a Frankl féle keményítőgyárat ábrázoló színes levelezőlap és a régi Takarékpénztára oldalnézeti felvétele, továbbá a régi Községházáról és Zsinagógáról kiadott levelezőlapok.

Az egyedülálló képeslapok, fotók láttán nem egy fanatikus gyűjtő elsápad és felszisszen, kicsit irigykedve: vajon ez a ritka példány miért nem az én gyűjteményemet gazdagítja? A gyűjtő maga furcsa lény. Időt, pénzt, fáradságot nem kímélve különféle börzéken, aukciókon, antikváriumokban, régiségkereskedőknél fürkészi a képeslapokat, hogy azokat az utókor számára megmentse.

Bár a hagyományos képeslap mára háttérbe szorult, jelentősége továbbra is fontos, sokrétű. Fotótörténeti, képeslaptörténeti, nyomdászati, postatörténeti, helytörténeti jentőséggel bír. Meggyőződésem, hogy aki meglátogatja a levelezőlap-tárlatot, maradandó élménnyel távozik majd a múzeumból.

(Cucor Roland, helytörténész)

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Zostaň informovaný o našich novinkách

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.